Zdravniki in fizioterapevti o bosonoštvu

MUDr. Tomáš Dědič

tomas-dedic.jpg

Zakaj sem se začel zanimati za boso hojo?

Najpomembnejši pobudnik je bila moja žena Lucie Dědičová. Deluje kot inštruktor za Pilates, zdravo fitnes trening in Port de Bras in je eden izmed pravih zagovornikov zdravega gibanja. Zdaj ima fizioterapevtski odnos do telesa za najbolj navdihujoče.

Pred približno letom dni se je začela bolj zanimati za stopala, njihov pomen v gibanju, za normalno gibanje in tudi za hojo. Zame ni bilo zanimivo. Nato pa smo poskusili hoditi bosi  in se začeli bolj zanimati za ta koncept. Kmalu zatem sem kupil svoje prve barefoot čevlje. Prvih nekaj dni hoje sem imel občutek, kot, da podplati gorijo, nato pa je ta občutek minil. Začel sem uživati v barefoot obutvi in prepričal še svojo ženo, da kupi svoj par čevljev - celotna družina - smo se zaljubili v bosonoštvo. Kupili smo te čevlje tudi za otroke. Nakup barefoot čevljev ni poceni, to je res. Trenutno imam težave z nošenjem klasičnih čevljev, tiščijo me, ne počutim se dobro, oh da ...

Nisem samo mož in oče, ampak tudi pediater. Ugotovil sem, da imajo mnogi moji mali pacienti težave s ploskimi stopali ali obrnjenimi gležnji.

Pri preventivnih zdravstvenih pregledih se skušam pogovoriti s starši o takšnih težavah in pomagati malim bolnikom na ta način. Razpravljamo o tem, da otroški čevlji, ki jih nosijo, niso primerni za njih, da obstaja tudi boljša varjanta barefoot obutve, kjer imajo otroci dobre možnosti za krepitev nog, da bi poleti hodili bosi, kolikor je le mogoče, in na ta način lahko povečali občutljivost stopal.

Ne maram konzervativnega odnosa do tematike ravnih stopal - da v čevlje postavim izjemno trde ortopedske vložke in pričakujem čudež. Zelo bi bil vesel, če bi se pogled na to temo spremenil ali vsaj ne bi bil enostranski.

Mgr. Eliška Hovorková

Prehod od običajnih čevljev na barefoot čevlje in na bosonoštvo si ali bosi hodnik je tako množica izstopov iz škatle zame.

Najprej odstranimo škatle, ki smo jih do sedaj nosili na nogah, in začnemo hoditi bosi. To je sprememba, postopoma se učimo odkrivati lastne noge in čez nekaj časa nam je všeč.

Našim nogam želimo dati čim več izkušenj, česar ne moremo storiti na ravni podlagi, zato pridemo iz naših opekarskih in betonskih zabojev in hodimo po travniku ali gozdu - preko kamenja, palic, stožcev, trave ali v blatu.

In čez čas, ko hodimo ali tečemo po gozdu bosi, pustimo imaginarno škatlo, ki jo za trenutek nosimo v naših glavah. Razmišljamo o tem, kateri obstoječi stereotipi o gibanju za nas niso več primerni in kako lahko dopustimo več vtisov in izkušenj ne samo za naše noge, ampak tudi za celo telo.

Ker se vse začne pri stopalih ...

Mgr. Blanka Šarlota Jurková

Mislim, da je zelo pomembno imeti pregled nad življenjem, da lahko sprejemamo potrebne ukrepe. Neverjetno in čudovito je dati takšno priložnost našim nogam in jim dovoliti, da pogledajo okoli.

To je res osvežujoče, da hodite bos ali v minimalističnih barefoot čevljih in občutite okolico v popolnosti skozi moč podplatov vaših nog. Gre za način življenja, združitev z naravo in razumevanje okolja na drugi ravni.

Vse kar rabiš je le želja, da hočeš. Če želite, lahko poskusite vse, samo snemite čevlje in pojdite bosi izkušat svoje občutke.

Vseh navad ni potrebno takoj spremeniti. Dolgoročna sprememba se lahko zgodi iz čiste radovednosti. Potem lahko sledite temu, kar ta sprememba prinaša.

   Stopala, nas kljub svoji velikosti le nekaj kvadratnih centimetrov, držijo v stalnem življenju in biti.

   Poskrbimo za naše noge takoj...

Mgr. Lucie Kinclová, Ph.D.

V literaturi najdemo vedno več informacij o pomenu zdravih stopal za pravilno delovanje celotnega mišično-skeletnega sistema. Na žalost stanje stopal v današnjem civiliziranem svetu ni dobro. Od popolnega orodja z neverjetnimi mehanizmi so noge postale šibek, disfunkcionalen in pogosto deformiran del našega mišično-skeletnega sistema. Toda stopala so ključni sistem stabilizacijo drže in gibanja.

Pred petimi leti sem se prvič srečala z bosonoštvom. Med doktorsko disertacijo sem preučevala razpoložljivo literaturo in ugotovila, da večina svetovnih znanstvenih raziskav o bosonogi hoji kaže precej pozitiven zdravstveni učinek bose hoje v primerjavi z negativnim vplivom nošenja obutve. Koristi hoja z bosimi nogami so bile potrjene tudi v mojih raziskavah, ki so obravnavale zdravljenje otroških ploskih stopal. Vendar ne gre le za koristi za otroke. Na delovanje mišic nog se diafragma in prsi odzovejo s spremembo  svojega položaja in dihanja (Čumpelík, Kolář, 2009, študija MRI). Položaj podplata stopala je v svoji funkciji tesno povezan z medeničnim dnom (Paoletti, 2009). Terapija z bosonogo hojo se lahko uporablja za zdravljenje kroničnih bolečin v hrbtu ali medeničnih motenj (stresna inkontinenca, funkcionalna sterilnost pri ženskah itd.).

Seveda ima bosonoga hoja velik vpliv na naše duševno stanje. Res mi je všeč članek Erskiena (2009), ki pravi, da se svet okoli vas spreminja, ko hodite bos. Ko ste bos, se počutite bolj povezani z zemljo in drugimi ljudmi, in vse se upočasni. Nasprotno, naši čevlji nas izolirajo od tal in ljudi. V čevljih se mudi še bolj in smo bolj obremenjeni. Če hodite bosi, se gibljete kot otrok - hkrati igriv in dovzeten, vendar namensko in samozavestno.

Ker nismo hodili bosi in, ali so naša stopala že v slabem stanju (hiperpronacijski sindrom stopala, hallux valgus, preobremenjena spodnja noga, itd.), Se je priporočljivo posvetovati glede bosonoštva. Med posvetovanjem se boste naučili pravilnega položaja vaših podplatov in celega telesa, kako pravilno delati s prsti in kako uporabljati pravilno tehniko obremenitve stopal, tako da je stopalni lok dobro prožen med hojo. Vaše noge bodo s tem postale močan vzvod, ki vas bo premaknil kamorkoli želite.

Bc. Lukáš Klimpera

Pravilna tehnika bosonoge hoje ima številne koristi za zdravje. Mednje spadajo stimulacija možganskih centrov, aktiviranje dolgih mišičnih verig po vsem telesu in tako imenovane osrednje mišice. Ohranja optimalno gibanje sklepov ...

Pravilna tehnika bosonoge hoje lahko pozitivno vpliva na delovanje mišic medeničnega dna in naš način dihanja, močno vpliva na naše dobro razpoloženje in duševno stanje na splošno.

Pravilna tehnika bosonoge hoje lahko prepreči multiplo artrozo ali žilne težave, zmanjša tveganje poškodb, izboljša naše ravnotežje, koordinacijo in učinkovitost ...

Vedno je odvisno od tega, kako hodimo. Bosonoga hoja ni nujno dobra za vsakogar. Obstajajo situacije, mesta in tudi diagnoze, ki se nanašajo na bosonogo hojo.

V glavnem pa so prednosti bosonoštva fantastične :)

".(7196*5473)."